Messis fotbollsskor och datorerna till skolan

Framgång och skicklighet är inte kopplat till skomärket

Har pedagogisk framgång med hårdvaran att göra? Eller med vilken datormodell man köper till skolan?

Har ni sett reklamen för fotbollsspelares skor? Den vill få oss att tro att spelarens skicklighet och framgång är kopplad till de fotbollsskor han eller hon spelar i. Och i regel – ju dyrare skor desto större framgång. Tror vi på det?

I skolans värld brottas vi lite med samma fenomen. Vissa datortillverkare försöker få oss att tro att om vi bara väljer deras modell, deras hårdvara, så är framgången säkrad. Då blir pedagogiken bra. Då blir 1-1-satsningen en framgång.

Har Lionel Messi blivit så duktig som han är för att han spelar med en viss modell fotbollsskor? Nej, varken Messis framgångar på fotbollsplanen eller skolans pedagogiska framgång vid t ex en elevdatorsatsning beror på om man valt att köpa den ena eller andra modellen skor eller dator – framgången hänger inte på om det är en Lenovo, Mac, HP, Fujitsu. Den hänger på helt andra saker. Den skolledare som reducerar skolutveckling till valet av dator är ute på tunn is.

En annan sak: Vi vet rätt säkert att inom en inte alltför avlägsen framtid så kommer eleverna att ha med sig egna datorer, läsplattor, surfplattor, eller vad nu må vara till skolan, precis som de idag har med sina egna mobiler. En skola som då säger att deras pedagogik är avhängig en viss modell dator kommer att avslöja sig själv.

Med andra ord: om vi inte redan insett det – eleverna kommer att tvinga oss att inse att hårdvaran inte är det viktiga.

Dessutom: Det släpps som bekant redan datorer – och fler är på gång – som bara innehåller en webbläsare. Webbläsaren är själva operativsystemet. Det är alltså datorer som är värdelösa om de inte är uppkopplade på nätet. Det är ”ideologiskt rätt” att tillverka en sådan dator, uttryckte sig Magnus Höij, chefredaktör på Internetworld (IDG) på Webbdagarna nyligen. För värdet skall ligga i nätet och i molnet och i användandet, och fler och fler av de tjänster och program som vi använder körs ju därifrån.

Att i det läget komma dragandes med att ”datormodellen avgör kvalitén på elevdatorsatsningen” blir också ganska befängt.

Nej, framgången för pedagogiken och för en lyckad 1-1-satsning sitter inte i datormodellen. Den sitter i faktorer som att användarna (lärarna, eleverna) får styra tekniken och inte tvärtom; att man har en kultur av kollegial samverkan och utveckling; att skolledningen är engagerad; att goda pedagogiska exempel med IKT-använding lyfts fram; att man nätverkar och inspireras av andra; att lärandet och pedagogiken sätts i centrum  o s v.

Kvalitén på skolans pedagogik sitter inte i datormodellen

Framgången sitter inte i vilken sko laget valt åt Messi, utan i vilken sko Messi valt till sig själv (hur många tror att Messi inte själv valt sko?). Borde inte skolan agera likadant – låta eleven själv välja dator?

Må vi inte styras av yta, märkes-dyra grejer och kollektiva val, och tror att har vi det bara så, så blir det bra pedagogik och lärande!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s