Vinnare och storslam i Webbstjärnan – några reflektioner

Det är imponerande att ta del av det vinnande bidraget på Webbstjärnan (trefaldigt belönat). Projekt-Tjernobyl är ett verkligt fint elev(sam)arbete där skola, dator, pedagogik och kreativitet möts på det kvalitativa sätt man önskar.

Det är också helt rätt att belöna läraren, Deborah Asarnoj, som coachat sina elever framåt och som visat hur omvärldsrelevans, samarbete, kreativitet, kommunikation och andra 21st Century Skills kan knytas ihop och resultera i imponerande elevarbeten.

Men framgångarna för eleverna i Projekt-Tjernobyl och Deborahs insatser leder också till några reflektioner:

–          Beror resultaten på att Deborah eller eleverna använt en viss typ av dator?

–          Hade ett dylikt högkvalitativt elevarbete kunnat göras med en iPad eller annan surfplatta?

Svaren på båda frågorna är naturligtvis ”nej”.

När jag reser runt och besöker skolor i landet slås jag ibland av hur datortillverkare lyckats intala skolledningar, lärare (ibland hela kommuner!) att deras digitala-pedagogiska framgång hänger på att de väljer just deras datormodell (oftast då en onödigt dyr dito). Med andra ord, man vill hävda att pedagogiken skulle sitta i hårdvaran! Var kommer denna villfarelse ifrån?

Vidare slås jag av att man alltför ofta inte reflekterat kring vad den pedagogiska användningen och utkomsten önskas vara innan man skaffar grejerna. Man tänker surfplattor till eleverna utan att reflektera kring om man inte istället borde ha för ögonen det som Webbstjärnan står för och som de så tydligt deklarerar: ”Aktiva användare i stället för passiva konsumenter”. Elever som har de verktyg som krävs för att de skall bli verkliga producenter av digitalt innehåll.

Grattis Deborah Asarnoj, Marcus Olsson, Patrik Hermansson och Mattias Hamberg!

Projekt Tjernobyl vann hela tre priser – se dem kommentera sitt hattrick direkt efter prisutdelningen.

Se sändningen från prisutdelningen

Kommentarer i Lärarnas Nyheter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s